10 съвета за начинаещи хоби-шивачи!

В следващите редове ще намерите няколко съвета, които се
надявам да ви помогнат във вашето хоби- шиенето. Както вече съм разказвала, аз съм абсолютно самоука хоби-шивачка. Баба ми ме научи на някои неща като дете, но те се свеждат до шиене на прав тегел, зашиване на копчета, илици и подобни елементарни неща. Всичко останало научих на принципа “проба-грешка”, като с ръка на сърцето мога да кажа, че грешките бяха мнооооооооооооооого. Но тези грешки ми помогнаха да разбера какво точно се обърква и какво точно не правя както трябва. Честно казано ми се иска да можех да прочета някои съвети в началото, за да си спестя часовете в умуване и десетките зашити грешно неща.

Във форуми като “Bg-mamma” има цели теми за шиенето и страхотни съвети, но няма синтезирани и кратко и просто написани “рецепти” за сполучливо ушити неща. А за съжаление са малко хората, които имат време цял следобяд или цял ден да четат из форумите и да се лутат. Ето затова ще се опитам тук, в няколко реда, да изброя най-важното, което всеки хоби-шивач трябва да знае, като не гарантирам изчерпателност, защото със сигурност има още хиляди съвети и хитринки, които оставям на вас да споделите в коментарите.  

 1. Избирайте си лесни проекти.
  Така няма да се обезкуражите още в началото. Вместо да се хвърляте веднага в супер сложни кройки, се захванете с нещо проостичко-като например квадратна, декоративна възглавничка. При нея няма какво толкова да се обърка и ще се чувствате със сигурност по-удовлетворени, отколкото ако инвестирате много часове труд и нерви, а крайният резултат е плачевен.

 2. Не бързайте!
  Ако сте като мен (нетърпеливи да свършите и видите как се е получило) със сигурност сте се сблъсквали със ситуацията, в която при цялото бързане сте пропуснали важен детайл или сте забравили важен шев. Какво следва? Следва да развалите всичко и да го преправите(тогава дори няма гаранция, че ще се получи), или ако не може да бъде променено, да го захвърлите в кошчето и да започнете съвсем отначало. За себе си научих едно- да не бързам, да преглеждам различните скроени парчета по няколко пъти, наставям ги многократно, меря, шия внимателно и най-важното-не бързам!

 3. Нарисувайте това, което искате да постигнете като краен резултат. 
  Опитайте се да  изобразите на белия лист това, което искате да постигнете. Дали ще е просто скица или завършена, оцветена рисунка няма значение. Не е важно да се стремите да конкурирате Ван Гог, важното е да видите как ще изглежда- така сте се доближили една стъпка по-близо до крайния резултат и до успеха, защото вече имате изображението в ума си.

 4. Три пъти мерете, един път режете!
  Тази точка малко се припокрива с точка 2. Мерете, премисляйте, не бързайте! По-добре да прекарате 15 минути повече в плануване, отколкото да си спестите това време, набързо да изрежете парчетата и да установите, че не пасват едно с друго и трябва да ги кроите, изрязвате и шиете наново.

 5. Сменяйте често иглата на шевната машита.
  Иглите за шевната машина са просто консуматив! Не ги пестете. Правилото е да се сменя иглата след всеки един проект. С нова игла първо шиенето е по-лесно, второ- шевовете са по-изчистени и красиви и трето- ще имате  по-малко проблеми като заплетени конци, неравномерни шевове и прочие.

 6. Запознайте се подробно с функциите на машината си.
  Това трябва да е първото, което ще направите, когато се сдобиете с така бленуваната шевна машина. Прочетете внимателно упътването и го дръжте наблизо, така че във всеки един момент то да ви бъде от помощ. В упътването винаги са изброени функциите на машината, различните видове бод, как да я поддържате в изрядно състояние и всичко останало, което е важно да се знае. Освен това вземете пробно парченце плат и експериментирайте, за да видите кой бод как изглежда и как се постига.

 7. Изберете подходящи като материя платове.
  Като начинаещ хоби-шивач може би е най-разумно да започнете проекта си с памучен плат с минимална еластичност и разтегливост. Оставете материи като сатен, ластични платове, органза, шифон и прочие за по-късен етап, когато вече имате повече опит и няма да се разочаровате.
  Запомнете, че конците и иглите са от първостепенно значение, когато става дума за платове. Тънките, памучни платове се шият с по-тънки игли (70, 80), а по-дебелите платове- с по-едри.Така ще постигнете оптимален резултат накрая.

 8. Почиствайте периодично машината.
  Това трябва да се превърне в рутина. По време на самото шиене от плата се отделят много миниатюрни мъхчета, които в последствие (ако не биват почиствани)могат сериозно да затруднят и влошат работата на шевната ви машина. Периодично отваряйте капачето под крачето подсредством малка отвертка и почиствайте с малка четчица събраните мъхчета и конци. В упътването на машината трябва да е описано подробно как се сваля капачето и как става самото почистване.

 9. Гладете!
  Въпреки че може би ви изглежда по-скоро като затруднение, с времето ще установите, че гладенето е по-скоро улеснение на целия процес. Прегънатите и изгладени краища на плата се шият много по-лесно (и равномерно), а и крайният резултат изглежда в пъти по-добре. Преди да отрежете разкроения плат е важно той да е добре изгладен, за да може кройката да бъде възможно най-добре пренесена върху плата и след това изрязана.

 10. Шийте, шийте, шийте!
  И последно, но не на последно място по важност- шийте, колкото се може повече. Упражнявайте се, експериментирайте, забавлявайте се! Защото всичко трябва да бъде забавление, за да се получи добре. Сами ще се убедите, че след всеки ушит проект ставате все по-добри и нещата, които са ви плашили отначало, сега ви изглеждат като детска игра.

Това е засега от мен. Ще се радвам да споделите в коментар и ваши съвети, които хоби-шивачите би трябвало да знаят.

 

One thought on “10 съвета за начинаещи хоби-шивачи!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *