Какви шивашки консумативи ми трябват в началото?

Когато сте начинаещ хоби-шивач, първата мисъл,която ви спохожда е: Какво ми трябва в началото? Точно в началото със сигурност няма да ви трябват материали за професионалисти, а само най-основните неща. Но кои са основните неща? Реших да съставя малък списък с консумативи, които според моето мнение са необходими на начинаещите, но ентусиазирани хоби-шивачи. Ако се сетите нещо, което съм забравила да спомена, ще се радвам да го споделите в коментарите.

 1. Шевна машина
  От това трябва да се започне. На пазара има стотици модели и разновидности на шевни машини за всевъзможни цели. Като хоби-шивач едва ли ще искате да хвърлите много пари и накрая шевната ви машина да събира прах на някой рафт. Затова е добре да се помисли за някой базис модел с не толкова много фукции (гарантирам ви, че няма да използвате сигурно и половината от функциите). За мен най-важен (освен правия бод, разбира се) е зиг-заг бода, бод за илици, бод за зачистване на краищата на плата и бод за бродиране (който не използвам толкова често). Моята машина има 30+ фукнции, а съм ползвала съм като цяло около 3/4 от тях, някои от които изключително рядко. Бих ви посъветвала да се насочите към специализиран магазин (визирам магазините за шевни машини, а не Технополис например), където има добри консултанти, които ще ви разяснят всичко, което ви интересува.
 2. Добри ножици за текстил
  Добрите, остри ножици за текстил трябва да присъстват задължително в шкафа ви. Инвестирайте в качествени ножици и режете САМО и единствено платове с тях. Дори рязането на най-безобидни неща като хартия, затъпяват ножиците, а всеки един, който се е сблъсквал с проблема на затъпените и нережещи ножици, знае какво мъчение е това. Малките ножици също са ценна придобивка за мен, особено когато трябва да се изреже нещо по-малко и фино. Те обаче не са задължителни в началото.
 3. Креда или някакъв друг материал за чертаене
  Откакто открих тази сребърна писалка, се изпариха всичките ми премеждия при кроенето, като например бледи следи от кредата върху светли платове. Удобна и лесна за ползване, тя чертае и се вижда върху всякакви материи. Издържа доста дълго- купих я преди 2-3 месеца, а я използвам все още доста интензивно. Изключително полезна придобивка!
 4. Ротационен нож и подложка
  Тези две неща са по избор и не са жизненоважни. Те са по-скоро за услеснение, когато режете по прави линии. Факт е,че спестявате време в сравнение с ножиците,но и само с ножиците при добро желание, бихте се справили чудесно.
 5. Шивашки метър
  Задължителен консуматив за каквито и да било шивашки проекти. Аз използвам и доста често линия за чертане, така че при желание можете да включите и нея към шивашките пособия за начинаещи шивачи.
 6.  Карфици/топлийки
  За да можете да съедините и притиснете хубаво платовете, преди да ги зашиете, се нуждаете от карфици. Аз лично предпочитам от тези с шарените главички, защото изглеждат супер забавни, а и се виждат и хващат по-добре от обикновените карфици. Купете си качествени карфици/топлийки, защото затъпените такива могат да ви развалят цялото удоволствие от кроенето и шиенето. Когато карфицата не е достатъчно остра, тя не може да прониже хубаво плата, закача се за някой конец на самия плат и пред очите ви се появява много нелицеприятна бримка. И дотук с парчето плат-трябва да отрежете ново и да започнете всичко наново.
 7. Разпорвачка за илици
  Това малко „чудо“ ми е спасявало шивашките проекти много, много пъти. По принцип се използва, за да направите дупката на илика, след като предварително сте минали по дължината на илика с бод за илик. След това внимателно разпаряте плата по средата на илика. Но при мен играе и ролята на невероятно средство за „разшиване“ на бодове. Когато съм зашила нещо неправилно, мога да прережа шевовете с ножчето на разпорвачката за илици и след това наново да го зашия правилно, като коригирам грешката си .
 8. Резервни игли и конци
  Ще повторя съвета си от предишната ми публикация- иглите са просто консуматив и не бива да се пестят, за да се избегнат неравномерните шевове и заплетените конци. Сменяйте иглите често и избирайте правилните игли за вида плат, който шиете (по-тънки игли за по-тънки платове и обратното). Избирайте качествени игли, за да не се ядосвате после от постоянното им чупене и за да не се стигне до по-сериозни повреди на самата машина. Запасете се с поне 2 резервни игли. С конците е същото- с по-качествените конци се осъществяват по-красиви шевове и по-естетичен краен резултат.
 9. Платове
  На днешно време има изключително разнообразие от най-различни видове платове. Разнообразни материи, шарки и цветове… Какво друго му трябва на един хоби-шивач? Аз предпочитам да купувам платове на място в магазина, за да мога да пипна и усетя самия плат. Обожавам памучните платове, които между другото са перфектен избор за начинаещи, защото не са еластични и по- лесно се шият. Препоръчвам ви да се разходите и да разгледате по магазините за платове и да изберете за себе си кой вид плат най-много ви харесва. Ако не искате да трупате много платове в дома си (повечето платове в магазините се продават на метър, а едва ли ви трябва цял метър за проекта ви), можете да разгледате платовете, които предлагам в практичния размер 50 х 50 см. Наричам го „практичен размер“, защото често подобно парче е напълно достатъчно, за да ушиете желаното нещо, а и като цена, излиза по-изгодно. Най-големият плюс обаче е, че не се затрупвате вкъщи с платове, които събират прах и заемат ненужно място по рафтовете.
 10. Може би най-важният консуматив при всеки шивашки проект е желанието и въображението. Задължително се запасете и с двете! Оставете въображението ви да разцъфне, експериментирайте, ушийте нови неща, опитайте по-смели кройки!Имате ли желание и ентусиазъм, ще намерите начин да ушиете каквото си поискате. Не се обезкуражавайте, ако нещо не ви се получи от веднага. Всеки е минал по този път. Важното е да не се откажете и да продължавате да опитвате.

  До нови срещи!

One thought on “Какви шивашки консумативи ми трябват в началото?

 1. Здравейте! Много ми харесва статията и понеже получих в наследство от бабчето една красавица,,Сингер,,,ако може малко инфо за марки ножици,писалки и ибришими,че утре съм решила да пообиколя и да си накупя гореспоменатите материали и да
  започна с опитите,че имам голямо желание,а в действителност си нямам и представа от шеф и кройка.И ако може една статийка за кройките! Благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *