Дебела четвъртина? Що е то?

Някои хора, които не са от съсловието на шиещите и пачуърк творците, може би за пръв път чуват за „дебела четвъртина“. Сега ще се опитам да обясня с няколко думи какъв вид плат е това и защо избрах да работя именно с подобни парчета.

Дебела четвъртина идва от английското „Fat Quarter“  и е една четвърт от един ярд (който е около 90см), т.е. около 55х45см. Това са памучни платове и такива парчета дават много по-голяма творческа свобода и Ви предпазват от „затрупване“ с метри плат, които в края на краищата, след първото шиене на някои проект, въобще не влизат в употреба. Защото нека сме честни – колко пъти ни се е случвало на нас шиещите да видим страхотен плат, да виждаме вече в главата си как ще го оползотворим и какво ще сътворим, да дадем една немалка сума за него и накрая да ушием малката възглавничка или някое зайче, а остатъка от плата ( в повечето случай 1 х 1 м) да сложим в шкафа за някой следващ проект и да забравим за дълго за него. Точно поради тази причина обожавам тези парчета от по 50 сантиметра. Защото там не ти остава такъв излишък, а и за сумата, която си дал за 1 метър плат, можеш да си вземеш няколко четвъртинки с различни шарки, от които да имаш много по-голяма изгода и духовно удовлетворение.

Тъй като имам немалък (да не кажа доста голям) набор от различни платове, които използвам за шиенето на играчките, които можете да разгледате на тази страница, реших, че мога да спестя мъките на други като мен да намират интересни десени на изгодни цени и да кача платовете, които така и така имам, като предложа на аудиторията интересни щампи, дюсове, слончета, точки и каквото още се сетите. С една дума- това, което имам аз, можете и Вие да го имате 🙂 Гледам често често да добавям нови и нови десени, за да има за всеки вкус по нещо.

С две думи това е цялата философия на понятието „дебела четвъртина“. За мен то е идеалният начин да ушия много уникални по себе си творения, без да натрупвам тонове плат в излишък. Ако и Вие сте на това мнение, разгледайте разнообразните десени и парчета тук!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *